2011. január 17., hétfő

Évközi 2 vasárnap. Január 16.

Kedves Látogatók! A prédikációk az előző heti hírrel ellentétben technikai okból csak később lesznek meghallgathatók. SARNAYI BENEDEK ifjú tizenéves tudósítónk jóvoltából addig is olvasható egy-egy rövid összefoglaló!

János evangéliumából 1,29- 1,34. - "Nézzétek, az Isten Báránya! Ő veszi el a világ bűneit."
Ez a része János evangéliumának arról szól, hogy Keresztelő János másodszor is tanúságtételt tesz. Tehát kifejti Jézusról, hogy ő az, akiről a proféták beszéltek, és hogy ő az, akinek „ még a saruszíját sem méltó bekötni”. Ezt azzal magyarázza, hogy látta, amint leszállt rá a Szentlélek, és az égből a következő szavak hallatszottak: „ Ez az én szeretett fiam, akiben én gyönyörködöm.” És Keresztelő János előtt minden világossá vált…

László atya az ige magyarázatát „ismét” a kétértelmű fordításnál kezdte. A görög nyelvben sok olyan szó van, aminek két jelentése van. A mai kérdéses szavunk a magyar fordításban úgy hangzana, hogy elveszi vagy felveszi ( az Isten Báránya a bűneinket). Egyes fordítók ugyanis gyakran egymástól eltérő módon fordítják ezt a szót.
Miután ez is megvolt az isteni szeretet témája következett a prédikációban, és arról is szó esett, hogy más bűneiben meg kell látnunk azt, hogy nekünk hogyan volt így- és azt is, hogy részünk van a másik ember bűnében, tehát észre kell vennünk azt, hogy mi mit tettünk azért, hogy ez az ember bűnbe essen!

Nincsenek megjegyzések: