2010. március 18., csütörtök

A tavasz első vasárnapja

A tavasz első vasárnapja igencsak a Nagyböjt mélyére visz minket.

Az Ige liturgia szövegei nem a legkönnyebbek: Mózes számára megnyilvánul Jahve a csipkebokorban s Jézus politikai mészárlások és természeti katasztrófák értelmezését kénytelen adni a kétségek között hánykódó tanítványoknak.
"Kinek a bűne…" – faggatják.

Jézus - szinte bántó könnyedséggel - eltereli a figyelmet az ártatlan áldozatokról. S tereli a megtérés, a bűnbánat irányába...

Bepillanthatunk László Testvér lelkipásztori műhelyébe ahol a Lélek minden módos segít, hogy a gyerekeknek is szólhasson valami örömhír. Ismerős jelenet: a durcás gyerek hirtelen sértődöttséggel és haraggal dobja el magától anyját, aki valamiben behatárolta. Az éjszakai lidércálomban viszont már sírva keresi eltűnt szülőjét s mikor kétségbeesetten felriad, következetlenül, mégis helyes ösztönnel araszol a szülői ágyba, hogy megnyugodhasson.

E visszatérések élményét frissítheti a böjti időszak, az aszkézisek dörzspapírja.

S bekerül az elmélkedések folyamába Pilinszky is, aki számos alkalommal firtatja az igazi valóságot, a realitást – szemben a tények világával. Felidéződik ez beszélgetése, melyben kifakad a psy-k ellen. Eszerint utálja őket, mert azt hitetik az emberekkel, hogy problémáikat azonosítják s hatásos megoldást ajánlanak, melynek egyenes eredménye lesz a boldogság. Ezzel a bántó pragmatizmussal (probléma – megoldás) szemben Pilinszky a tragédia valóságát és az irgalom egyedül lehetséges álláspontját hangsúlyozza.

Készüljetek a jövő heti nemzeti pipázásra, mely a fontolgatás testi cselekedete s akár még jóra is vihet…!

Nincsenek megjegyzések: