2010. január 12., kedd

Ha a világ falu lenne

Napjaink valóságának fricskája a számok tükrében

A világon csaknem 30 olyan nagyváros van, amelynek lakossága mintegy 8-25 millió ember.

-Ha a világot egy száz lelkes falura vetítenénk ki, a következőképpen festene a helyzet: a falu lakói között mindössze 21 európai, 14 amerikai, 57 ázsiai és 6 fekete-afrikai. Összesen 30 fehér bőrszínű és keresztény. A nők 52 százalékkal többségben vannak. A száz lakosból 11-en homoszexuálisak. A teljes vagyon 60 százaléka 6 ember kezében összpontosul, akik valamennyien az Egyesült Államokból származnak. Harminchárman nem tudnak írni – olvasni, ötvennek nincs megfelelő hajléka. A száz lakosnak fele alultáplált, de szinte valamennyien rosszul táplálkoznak. Egy lakó haldoklik, éppen kettő születik, csak egynek van számítógépe, és egyetlen egynek van egyetemi végzettsége.

- Romániában 5 millió ember cigarettázik, és a 22 milliós összlakosságból legalább 4 millió külföldön keresi kenyerét.

A bukaresti koporsó-kiállításon a legdrágább 3000 euró.

A foci világbajnokságot mintegy 3 milliárd tévénéző nézi.

A 2005-ös évben Brazília államkasszájába mintegy hárommilliárd dollár folyt be a játékosok adásvételéből. A brazil nemzeti tizenegyből csupán ketten játszanak odahaza, a többiek nagyrészt Európában, akiknek jövedelme több mint 5 nagy bőröndöt töltene meg kemény valutával

-Az emberiség naponta annyi állati és növényi eredetű energiát fogyaszt, mint amennyi 500 000 év alatt jött létre.

-1950 óta a föld népessége nagyobb mértékben növekedett, mint az azt megelőző négymillió évben.

-Élelmiszereink közel fele mesterségesen öntözött területekről származik.

-Nyugati országokban nem ritkák az 500 eurós számlák és a napi öt-hat óra telefonbeszélgetések.

-Egyes afrikai országokban több mint 20 ezer gyermekrabszolga dolgozik embertelen körülmények között a kakaóültetvényeken, világszerte meg 300 ezer gyermeket kényszerítenek katonai szolgálatra.

-Az Európai Unióban kb. 500 ezer nő kényszerül „szolgálatot teljesíteni” az üzletszerű kéjelgés iparágában, havonta mintegy 7000 eurós hasznot hajtva, de ennek alig 2 százaléka marad náluk.

-A világ száz legerősebb gazdasága közül 51 transznacionális vállalat (magyarul „multi”), s csak 49 nemzetgazdaság.

-Egyedül Bill Gates-nek nagyobb a vagyona, mint százmillióknak, vagy a szegényebb amerikaiak 40 százalékának együttvéve.

-A világ pénzének túlnyomó része néhány spekuláns zsonglőr ellenőrzése alatt van, akik a világgazdaság AIDS-ét terjesztik, és akiknek piacát sem a nemzeti jegybankok, sem a kormányok nem képesek ellenőrizni- még az amerikai sem.

-A hivatalos nemzetközi szerencsejáték, a tőzsde, naponta 77 milliárd eurónyi összeget mozgat meg, amely nagyrészt nyugdíjalap, megtakarítások és a kisemberek pénze.

-Az iraki megszállás (békefenntartás?) óta, néhány év alatt csaknem százezer civil és több mint háromezer katona (nagyrészt amerikai) vesztette életét.(2007-es adat)

-Németország keleti részében évente 30 ezer ember hal meg a gyógyszerek különféle mellékhatásai miatt.

-Minden nap 72 növény- és állatfajt űzünk el bolygónkról, 20 ezer hektár földet sivatagosítunk el, 100 millió tonna füstgázt okádunk a föld atmoszférájába.

A fenti adatok jó része visszakereshető Ruediger Dahlke: Mitől beteg a világ? (Magyar Könyvklub, Bp., 2002) című könyvében.

Nincsenek megjegyzések: