2010. április 21., szerda

Egyházmegyei Családnap - Kétsoprony

Kedves olvasók,

szeretettel ajánljuk figyelmetekbe a kétsopronyi családnapról írt gondolatainkat, élményeinket. Pál Ferenc atya előadásáról részletes beszámolót készített Krizsán Zoltán, mely nagyban visszaidézi az előadás tartalmát és hangulatát, mellékeljük azt is a fotók mellé. Az előadásról DVD készült, melyről tudunk másolatot készíteni, ha van rá igény:

Csányiné Fejes Tekla és Keszeli Ilona

A tavaszi egyházmegyei családnap

helyszíne a kétezer lelket számláló békési falu, Kétsoprony volt. A kb. kétszázötven résztvevő az egyházmegye legkülönbözőbb pontjairól érkezett.

Az esemény házigazdái Ilyés Zsolt plébános és Völgyi Sándor László polgármester voltak. Külön örömöt jelentett, hogy a papság évében rendezett családnapon a résztvevők közt találkozhattunk Laurinyecz Misi atyával, aki szülőföldjére látogatott el aznap, valamint Kammerer Tibor, Laczkó István és Jánosi Szabolcs atyákkal is.

A családnapon Pál Ferenc római katolikus lelkipásztor, a Semmelweis Egyetem posztgraduális intézetének tanára, mentálhigiénés szakember „Férfi és nő különbözősége, lehetőségek az egységre” címmel tartott előadást. A két nem közötti különbözőséget vizsgálva érintette a férfi és a női agy felépítését és működését, az érzékelés egyes területeinek (látás, hallás, tapintás) különbözőségeit; a gondolkodás és a beszéd kapcsolatát, a problémaérzékelés és felvetés kérdésköreit. A fiatalokkal, párokkal a mindennapokban lelkipásztorként is foglalkozó Pál Ferenc gyakorlati példákkal illusztrálta állításait.

Az előadás után a Horenka szlovák népdalkör erdélyi magyar Mária-énekeket, majd Békés megyei szlovák népdalcsokrot adtak elő.


11:30-tól a résztvevők a kétsopronyiakal szentmisén vettek részt a helyi templomban Jánosi Szabolcs, apátfalvi plébános prédikációjában a gyermekek és a szülők alkotta családról beszélt, végig egyformán lekötve a gyermekek és felnőttek figyelmét. A családnap résztvevői számára bizonyára emlékezetes marad a szentbeszédnek a könnycseppekről szóló képsora.

A házigazdák meleg ebéddel vendégeltek meg minket, majd a programok közti lazításként családi hógolyózást nevettünk végig — az időjárásra való tekintettel műanyag labdákkal.

A délután Berta Árpád bevezetőjével kezdődött, aki már több éve segíti az egyházmegye családpasztorációs munkáját, majd a nap tanúságtevői: Noé Zoltán és felesége, Gabriella következtek. Sokak számára vigasztaló, útmutató beszámolójukban az előadáshoz kapcsolódóan a férfi és a nő különbözőségének hétköznapjairól hallottunk. Az előadás során és a tanúságtevő házaspártól tanultak lekerekítéseként a résztvevők 7-8 fős csoportokban beszélték meg a hallottakat. Sor került kisebb egyéni tanúságtételekre is; sikerült a szervezőknek olyan légkört teremteni, hogy őszintén fel tudtuk egymás előtt tárni a mindennapokban "összeharapott mosollyal" óvott családi gondjainkat.

(Bogár-Szabóné Zsófi, Bartucz Katalin)

Pál Ferenc atya előadásáról Krizsán Zoltán készített részletes beszámolót: Itt érhető el!

Nincsenek megjegyzések: